SweetHome

Almás pite karamell ganache-sal

Még karácsony óta adós vagyok egy recepttel, akkor készült ugyanis az alábbi képen látható pite, amiről az ünnepek alatti nagy jövés-menésben esélyem sem volt írni, és az évkezdési nagy felfordulásban is csak most jutottam el idáig. Hát igen, a fotó így nem tűnik aktuálisnak… De higgyétek el: nemcsak karácsonykor finom! Nézzük meg most mi is volt ez a pite – következik 2015 januárjának utolsó karácsonyi blogbejegyzése! 🙂

Almáspite karamellganache-sal

Az unokatesós karácsonyra készült, karácsony kellős közepén, 25-én sütöttem. Három nap alatt hat felvonása volt idén a karácsonyunknak, és bár ebből nem mind más helyszínen volt, azért elég húzósra sikerült… Pedig még így is maradtak bőven meglátogatatlan rokonok! 🙂

A kedvenc ünnepem a karácsony, nagyon vártam már, és bár a sok teendő miatt hulla fáradt voltam, úgy gondolom igazán jóra sikerült az idei karácsony. És igazán jóra sikerült ez az almás pite is: mert ez nem egy szimpla, egyszerű almás pite, amit már ezer meg egy helyen evett az ember, ez amolyan „loaded” verzió, valamivel kalóriadúsabb is, mint hagyományos társai, viszont tudja azt, ami nekem nagyon fontos a karácsonyi sütikben (bejglit kivéve): hozza azt a selymes finom érzést, amit egy almáspitétől egyébként nehéz lenne elvárni. Pontosan ennek mentén jött az ötlet egyébként: először is könnyen díszíthető sütit szerettem volna, hogy szépet tudjak ajándékba vinni – a pite tésztájából pedig szép csillagokat és szívecskéket lehet kivágni és azzal díszíteni. De milyen az a pite, amiben megvan ez a karácsonyi selymesség? Túl tömény sütit nem szerettem volna egy délutáni karácsonyi menü után, pláne, hogy mi egy karácsonyi ebédről mentünk oda. Tehát könnyű süti kéne, ez csakis gyümölcsös lehet, az alma tökéletes karácsonyi gyümölcs, de akkor hogy lesz meg a már emlegetett selymesség? Igazi homlokra csapós pillanat: hát a karamell ganache-tól! 😉

Almáspite karamellganache-sal

Igazából lehet, hogy a spanyolviaszt találtam fel, mert az alma híresen jól meg a karamellel, és a karamell ganache nem az én találmányom; de akkor is szeretem azokat a pillanatokat, amikor villámcsapásszerűen jön, hogy mit hogyan kéne összedobni. És ugyan utánanéztem a karamell ganache receptjének, de három perces keresés alatt legalább ötféle különböző arányokat leíró receptet találtam; ezért aztán úgy döntöttem, hogy inkább előkapom a mérleget, és megpróbálok annyit kimérni mindenből, ami egy pitére kell. Ez tehát a története a karácsonyi almás pitémnek! 🙂

 Almáspite karamellganache-sal

Almás pite karamell ganache-sal

Hozzávalók:

  • 125 g hideg, felkockázott vaj
  • 225 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 1 mk. őrölt szegfűszeg (vagy fahéj)
  • 1 mk. őrölt gyömbér
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só
  • 2 ek. hideg víz
  • 5 közepes nagyságú alma
  • mazsola
  • 30 g cukor
  • 75 g tejszín
  • 100 g fehér csokoládé
  • 1 mk. őrölt szegfűszeg (vagy fahéj)

A pite tésztáját úgy a legegyszerűbb összeállítani, ha a konyhai késes darálóba pakoljuk az összes hozzávalót: a vajat, a lisztet, a porccukrot, a szegfűszeget és gyömbért, a tojássárgáját, sót és a vizet; majd gombócosra „daráljuk”, vagyis addig dolgozzuk össze a géppel, amíg a hozzávalók már egyneműre összekeverednek, és pár milliméter átmérőjű gombócok kezdenek kialakulni benne. Ha nagyon morzsás, még egy kanál vízre szükség lehet – ez függ a liszt fajtájától/minőségétől és a hőmérséklettől is. (Minél kevésbé melegszik át a tészta, annál könnyebb lesz nyújtani – ezért is jobb összeállítani a késes darálóval, mint kézzel.)

Ezt a keveréket a nyújtódeszkára öntjük, egyneművé gyúrjuk, pár milliméter vastagra nyújtjuk, majd kivágunk belőle egy, a pitetálnál kb. 2 cm-rel nagyobb átmérőjű kört (hogy a tál oldalát is ki tudjuk majd bélelni). Ezt a pitetálba fektetjük, oldalt szépen eldolgozzuk.

Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és a tészta tetejére pakoljuk. Ízlés szerint mazsolát is szórunk az alma közé.

A maradék tésztát újra kinyújtjuk, és csillag (vagy más) alakú kiszúróval kiszúrjuk, ezeket tepsire vagy sütőlemezre tesszük, és tojásfehérjével megkenjük.

A pitét és (a pite mellett vagy alatt/felett, ahol van szabad hely a sütőben) a díszítést is betesszük a 190°C-ra előmelegített sütőbe, a díszeknek elég lesz 5-10 perc, a pitét viszont addig süssük, míg az almák megpuhulnak (a tésztának nem muszáj nagyon pirultnak lennie).

Míg a pite sül, elkészíthetjük a ganache-t. 30 g cukrot egy kis lábasban karamellizálunk (nem keverjük meg közben!), majd hozzáadjuk a tejszínt, és feloldjuk benne a karamellt. Ha teljesen simára tudtuk keverni, lehúzhatjuk a tűzről, és belekeverjük a fehér csokoládét és a szegfűszeget.

Ha elkészült a pite, körkörösen, vékony csíkban rácsurgatjuk a karamell ganache-t, majd a csillagokkal díszítjük.

Tipp: Télen-nyáron finom, viszont almás pitébe szegfűszeget többnyire csak karácsonykor szoktam tenni, máskor ezt fahéjjal pótolom – így karácsonyra megmarad az ünnepélyesebb verzió. 🙂

 


facebookKövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!