SweetHome

Tejfölös-almás pite

Volt már máskor is ilyen hosszú a szép része az ősznek? A falevelek hetek óta gyönyörű sárgák, a körte és a sült tök nagyon finom, és bármennyire is azt „ordítják” a boltok kirakatai, hogy közeleg a karácsony, az utcára kilépve még teljesen őszi a hangulat. Ez a süti egyfajta átmenet is az ősz és a karácsony között – a fűszerezésen múlik minden! Egy kis fahéj és gyömbér pedig gyorsan megteszi a hatását… 😉

tejfölös-almás pite (2)

Ehhez a szép őszi időhöz szerintem legjobban az almás süti illik, mindig más és más formában, hogy változatos legyen. Egy olyan verziót mutatok most, ami egyrészt nem a megszokott, standard almás pite (legalábbis nálam ez nem így néz ki), másrészt variálható is kicsit, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, elronthatatlan. Összekeverjük a tésztát, mehet a tepsibe, összekeverjük a tölteléket, rápakoljuk a tésztára, és sütés. Ennyi. Mehet bele dió, mandula, mogyoró vagy csoki, fűszerezhetjük vaníliával, fahéjjal vagy mézeskalács fűszerekkel – mikor mihez van kedvünk! 🙂 

Ezt az almás pitét egyébként a GoodFood oldalán találtam, sürgősen tejfölös sütireceptre volt szükségem – lett itthon „némi” tejföl, ettünk már sajtos-tejfölös tésztát meg sokminden hasonlót, és még mindig… Szóval levadásztam egy olyan receptet, amibe kell tejföl, de annyira mégsem tejföl ízű a süti, és ezen a sütin már a képek és a leírás alapján láttam, hogy tökéletes lesz! Azért egy kicsit elrugaszkodtam az eredeti recepttől: van nekem egy régi, jól bevált pite alapom, ezt használtam most is (meg a blogon már többször, sajttortához, karácsonyi almás pitéhez és ricottatortához).

tejfölös-almás pite (1)

Tejfölös-almás pite

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 100 g zabpehely
  • 125 g liszt
  • 125 g hideg vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. víz
  • csipetnyi só

a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 500 g tejföl
  • 100 g liszt
  • 200 g barna cukor
  • ½ tk. őrölt fahéj
  • ½ tk. őrölt gyömbér

a tetejére:

  • 2 ek. almalekvár (opcionális, ettől fényesebb lesz a teteje)

A tésztát késes darálóval a legkönnyebb összeállítani, de kézzel is megoldható. A késes darálóba hidegen tegyünk bele a hozzávalókat, és addig daráljuk a keveréket, amíg az összes vaj fel nem veszi a többi hozzávalót, és kis tésztagömbök lesznek belőle. Ezeket a kis tésztagömböket gyúrjuk össze egy nagy tésztagombóccá. Ha kézzel állítjuk össze a tésztát, akkor a hozzávalókat tegyük egy nagy tálba, és addig morzsoljuk, amíg a vaj fel nem veszi a hozzávalókat, és egynemű tésztává áll össze az egész.

A tésztát nyomkodjuk egy kerek tortaformába vagy egy tepsibe, az oldalát is béleljük ki 2-3 cm magasan, úgy, hogy majd beleférjen az almás töltelék. (Ha szebb végeredményt szeretnénk, akkor nyújtsuk ki a tésztát, vágjuk körbe, és tegyük át a sütőformába – a levágott részekkel díszíthető a pite, mint ahogy ennél a piténél mutattam.)

 

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük, és fél centis szeletekre vágjuk.

A lisztet a barna cukorral és a fűszerekkel elkeverjük.

Az almaszeleteket egy nagy tálba tesszük, ráöntjük a tejfölt, és kézzel átforgatjuk, hogy minden almaszeletet érje tejföl. Ezután ráöntjük a lisztes keveréket, és kézzel az egészet összekeverjük, hogy a lisztes keverék rátapadjon az almaszeletekre (nem lehet teljesen befedni vele a szeleteket, de ez nem baj, mert sütés közben úgyis alakul még a dolog).

Az almás keveréket a tészta tetejére öntjük, kézzel kicsit elsimítjuk-rendezgetjük úgy, hogy mindenhol kb. egyforma magasan legyen alma, és a szélére is jusson belőle.

Betoljuk a sütőbe, és 180°C-on kb. 45-60 percen át sütjük, akkor van kész, ha egy tűt beleszúrva az almát már puhának érezzük.

Az almalekvárt felforrósítjuk, és egy ecsettel egyenletesen elkenjük a forró pite tetején.

Tipp:
– Tehetünk bele még diót, mandulát, mogyorót, csokit, a tésztát és a tölteléket fűszerezhetjük csak vaníliával, fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel is.
– Aki nem szereti a zabos alapot, a tésztába a zabpehely helyett tegyen ugyanannyi mennyiségű lisztet.

Forrás: az almás-tejfölös tölteléket a GoodFood oldalán találtam.

tejfölös-almás pite (4)

tejfölös-almás pite (3)

 

 


facebookKövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!