SweetHome

Máglyarakás sós karamell öntettel

A máglyarakás régi nagy kedvencem, a Nagymamám nagyon sokat csinált nekem régen – ó, hányszor írtam már ugyanezt a blogon más-más édességeknél… Újabb bizonyíték arra, hogy mennyire édesszájú gyerek voltam (vagyok 😀 ), és mennyire nagyon a kedvemben járt a Nagymamám! 🙂

máglyarakás (2)

Nem is volt kérdés, amikor a Food Network receptversenyére beküldendő édességeken gondolkodtam, hogy a máglyarakásnak szerepelnie kell a beküldött receptjeim között, egyszerűen mert ez nagyon jó, a máglyarakást mindenki szeretni fogja. A játék lényege ugyanis olyan finomságok megtalálása, amiket feltétlenül meg kell kóstolnia a Magyarországra látogató külföldieknek, hogy megismerhessék a magyar konyhát – a „Kövesd Donalt Európába!” című műsor kapcsán.

A máglyarakást pedig nagy bűn lenne kihagyni: finom meleg, puha kalács, ropogós dió és selymes hab… Ennél csak egy jobb dolog lehet: ha mindezt meglocsoljuk egy kis sós karamell öntettel! 😉

máglyarakás (1)

Máglyarakás sós karamell öntettel

Hozzávalók:

a máglyarakáshoz:

  • 20 dkg kalács
  • 4 dl tej
  • 10 + 10 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 3 tojás (kettéválasztva)
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg mazsola
  • ½ kg alma

a karamell öntethez:

  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 4 dkg méz
  • 6 dkg vaj
  • nagy csipet só

Először az öntetet készítjük el: a cukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd ha már szép borostyánsárga, hozzáöntjük a tejet, és feloldjuk benne a karamellt. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a mézet, a vajat és a sót. Félretesszük hűlni, és ha nem egyből fogyasztjuk, hűtőben tároljuk.

A kalácsot kis kockákra vágjuk, és egy tálba tesszük.

A vajat megolvasztjuk, majd a tejjel, cukorral és a tojások sárgájával elkeverjük, és ráöntjük a kalácsra. Egyszer-kétszer keverjük át, hogy minden kalácsdarab jól meg tudja szívni magát.

A diót megdaráljuk.

Az almát meghámozzuk, a magházát kivesszük, és felszeleteljük.

Az áztatott kalácsot egy vajjal kikent tál aljára tesszük, egyenletesen elsimítjuk, majd megszórjuk a darált dióval és a mazsolával, és rápakoljuk az almaszeleteket. 180°C-on 30 percig elősütjük, hogy az alma megpuhuljon.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd több részletben hozzáadjuk a cukrot – ennyi cukorral olyan szép sűrű lesz a tojáshab, hogy nem fog összeesni, miután kivesszük a sütőből. A habot az almás rétegre halmozzuk, elsimítjuk, és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe; akkor van kész, ha egyenletesen halványra pirult a teteje.

Karamell öntettel meglocsolva tálaljuk.

 

A receptet a Food Network oldalán is megtaláljátok.

Ha tetszett, kérlek adj le rá egy szavazatot is – és ne felejtsd, a szavazók között is sorsol ki nyereményeket a Food Network! 🙂

Update: A szavazás már lezárult – köszönöm szépen a szavazatokat! 🙂

Tipp: Húsvét után is vedd elő ezt a receptet, jól fog jönni a maradék kalács elpusztítására! 😉

 

További két receptemet is neveztem még a versenyre, ezeket ide kattintva találjátok:

máktorta (1)

mákos.lepény (3)

 

 


facebookKövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!