SweetHome

Diós csokoládé-vanília pite – Csilla sütije

Volt egyszer egy kávés játékunk, emlékeztek? Erre a játékra én egy személyre szabott süteményt ajánlottam fel: néhány kérdéssel feltérképeztem a nyertes ízlésvilágát, és ez alapján készítettem neki egy hozzá jól passzoló süteményt.

Ezt a sütit Incze Csilla nyerte egy nyaralásról hozott kávéscsészében fotózott diótejes kávéval – erről a csészéről mindig a napfény és a tengerpart jut eszébe, nem is csoda, nagyon vidám a mintája, plusz az agyunk egyébként is képes arra, hogy egy-egy tárgy kapcsán előhívja a nyaralásos emlékeket. 🙂 A diótejes kávé receptjét és a hozzá kapcsolódó sztorit az alábbi képre (vagy ide) kattintva olvashatjátok! 

Incze Csilla_diótejes kávé

A diótejes kávé receptjéhez és a kávésztorihoz kattints képre!

Csilla a kávét ganodermás kávéból készítette – a ganoderma egy, a kínai gyógyászatban használt gombafaj, amely nagyon jó hatással van az immunrendszerre, a szervezetet általánosan erősíti és ellenállóbbá teszi. Erről a kávéról Csilla a blogján is ír, pl. a Dolgozó fiatalok és a stressz – tippek a mindennapokra az egészségedért című cikkében is. A blogjára én egyébként pont ennek a kávés játéknak, pontosabban már a sütemény-átadás egyeztetésének a kapcsán találtam, és az egészség és tervezés-hatékonyság témában írt cikkeit már mind végig is olvastam – úgyhogy még én is nyertem valamit! 🙂 Az egészség téma az étkezés miatt már nagyon régóta érdekel, ezt már a blogom bemutatkozójában is említettem – és bár a sok édesség láttán lehet, hogy elsőre nem feltűnő, hogy fontosnak tartom ezt a témát, de aki jól figyel, az észreveszi, hogy csak természetes anyagokat használok, és nagy ívben kerülöm az ízfokozókat és a tartósítószereket is, mert ezek csak megterhelik a szervezetet. 

Csilla_diós_csoki-vanília_pitéje (2)

A Csillának feltett kérdések alapján gyúrtam egy listát a legfontosabb elemekből: klasszikus, elegáns, tavasz, női önmegvalósítás, krémes, kicsit kesernyés ízek, nem túl édes, nem tejszínes, sárga és kék. Ez alapján kezdtem az ötletelést, aminek az eredménye egy pite lett, méghozzá azért, mert a pite egyszerűsége, túldíszítetlensége tökéletesen képviseli a klasszikusan elegáns vonalat. A rétegek pedig így állnak össze:

  • diós omlós tészta, amibe dió a kesernyés ízek miatt került,
  • vizes étcsokoládémousse, ami szintén kicsit kesernyés, krémes, és elegáns is (gondoljatok csak a narancsos csokimousse-ra… hát nem szép?),
  • vaníliapuding, krémesen, klasszikusan, tavasziasan üdén, nem túl édesen és sárgán 🙂 , és végül
  • szárított levendulavirág (ami ugyan ezeken a fotókon nem látszik, mert még frissen fotóztam a pitét, a virágot pedig csak akkor jó rátenni, amikor a puding már teljesen lehűlt a tetején – viszont ide kattintva láthattok egy fotót a díszített verzióról is), ami a női önmegvalósítás, az elegáns, a tavasz és a kék elemeket képviseli.
Ez a kép a próbasütéskor készült, még nem levendulával, hanem (abból dolgozunk, amink van jeligére) eperrel díszítve

Ez a kép a próbasütéskor készült (csak hogy láthatóak legyenek a rétegek is), még nem levendulával, hanem (abból dolgozunk, amink van jeligére) eperrel díszítve

Remélem tetszett Csillának a végeredmény, a visszajelzés szerint eltaláltam az ízlését, és ennek nagyon örülök! 🙂

Eddig még csak ismerősnek készítettem személyre szabott süteményt, az egyik kedvenc témám ugyanis az, amikor a családban az ünnepeltnek nekem kell kitalálni, hogy milyen tortát sütök – a családomat ismerem, ezért pontosan tudom, hogy kit lehet egy gyümölcsös-túrós tortával levenni a lábáról, és ki az, akinél a mák, vagy akinél a fehércsoki váltja ki ugyanezt a hatást. Ismeretlennek most először készítettem ilyet, nagyon érdekes munka volt, én élveztem minden percét. 🙂

Csilla_diós_csoki-vanília_pitéje (1)

Diós csokoládé-vanília pite

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 150 g darált dió
  • 75 g liszt
  • 70 g vaj
  • 100 g porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. víz

a csokoládés réteghez:

  • 100 g étcsokoládé
  • 70 ml víz

a vaníliás réteghez:

  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 4 dl tej
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • ízlés szerinti mennyiségben cukor

díszítéshez:

  • szárított levendula

A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.

A tésztát a legegyszerűbb késes darálóban összeállítani, egyrészt ezzel a diót is megdarálhatjuk, másrészt ebbe csak bele kell tennünk minden hozzávalót (miután megdaráltuk a diót), és addig járatni a gépet, amíg a vaj fel nem veszi a többi összetevőt, és az egész sok kis gömböcskévé áll össze az aprítóban.

A tésztát kézzel is összemorzsolhatjuk, ezután megéri hűtőbe tenni egy kis időre, mielőtt a sütőformába tennénk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

Ezt a tésztát nem lehet szépen kinyújtani és áthelyezni a piteformába (a dió miatt könnyen szakad), ezért csak tegyük az egészet a piteforma közepére, és kézzel egyengessük el úgy, hogy a forma oldalára is jusson belőle.

Ha egyenletesen eloszlattuk a tésztát a formában, és szép simára nyomkodtuk, tegyünk rá sütőpapírt, majd erre sütőbabot, és toljuk be a sütőbe 10 percre. Ezután vegyük le a tésztáról a babot és a papírt, majd süssük még 10 percig. Ha kész, hagyjuk kihűlni.

A vizes csokoládémousse nagyon gyorsan elkészíthető, ezért akkor kezdjük el, ha már kihűlt a pitetésztánk.

Először mérjük ki pontosan a vizet, hogy ha szükség lesz rá, kéznél legyen.

Készítsünk elő egy akkora tálat, amibe hideg vizet öntve hűteni tudjuk majd azt az edényt, amiben a csokoládét olvasztjuk. A hideg vízbe tegyünk jégkockákat (vagy egy jégakkut) is, hogy igazán hideg legyen.

A csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, közben kézi habverővel keverjük. Ha felolvadt, kis részletekben adjuk hozzá a vizet, először úgy tűnik majd, hogy össze akar ugrani tőle a csoki – de ez nem baj, kézi habverővel keverjük jól át, kitartó keverés hatására simára és fényesre lehet keverni a vizet a csokival.

Ha az összes vizet hozzáadtuk a csokihoz, jöhet a habosítás és hűtés: vegyük elő a gépi habverőt, állítsuk a csokis lábast a jeges vízbe, és a habverővel kezdjük el habosítani a csokiszószt. Pár perc múlva habosabb és sűrűbb lesz, és ahogy hűl, egyre jobban kezd megszilárdulni – akkor a legjobb, mikor már krémes, kissé habos állagú, de még nem teljesen szilárdult meg, mert ekkor át tudjuk önteni a piteformába. (Akkor se ijedjünk meg, ha túlhűtöttük és már nem önthető, ekkor is ugyanolyan finom, csak kanállal el kell egyengetni a pitetésztában, és ezzel a felülete kevésbé lesz tükörsima.)

A csokimousse-os pitét tegyük egy éjszakára hűtőbe, hogy teljesen meg tudjon szilárdulni – másnapra egy légiesen könnyed, krémes, de 100% csokiízű mousse-t fogunk kapni.

A vaníliapudinghoz egy lábasban a tojássárgáját nagyon kevés tejjel keverjük simára, adjuk hozzá az étkezési keményítőt és a vaníliát, keverjük csomómentesre, majd több részletben adjuk hozzá a maradék tejet. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve kezdjük el melegíteni. Forrás közelében kezd el sűrűsödni, ha felforrt, még egy-két kavarás után már kész is van. Tegyük félre hűlni, közben kevergessük, hogy ne álljon össze. Akkor öntsük a csokoládémousse tetejére, amikor már csak kicsit langyos, hogy ne olvassza azt meg.

Tegyük újra hűtőbe a kész süteményt, hogy a vaníliapuding is szépen meg tudjon kötni a tetején. A levendulavirággal ezután tudjuk díszíteni.

Csilla_diós_csoki-vanília_pitéje (3)

 


facebookKövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!