SweetHome

Ribizlis túrós pite

A nyári meleg napok legjobb süteménye egy könnyed, friss, hideg pite: ebben az esetben túróval és ribizlivel.

Mostanában nagyon sok a munkám és kevés a szabadidőm, ezért mindenképpen valami gyors édességet szerettem volna készíteni, valamint a nagy melegre való tekintettel fontos szempont volt az is, hogy ne valami tömény, krémes süti legyen, hanem inkább valami könnyebb, ami hidegen nagyon finom és frissítő. És ha hideg és frissítő, akkor túró és gyümölcs: a túró jól lehűti a pocit és nem túl zsíros, a gyümölcs pedig egyébként is kötelező eleme az igazi nyári sütiknek. 🙂

Ez a pite egyike a leggyorsabban elkészíthető sütiknek: a pitetészta is hipp-hopp kész, a tölteléket is csak gyorsan össze kell keverni (OK, egy kis tojásfehérjehabbal lazítunk rajta, de két perc alatt ez is megvan, és egyébként is belefér a töltelék elkészítési ideje a tészta elősütési idejébe), a tetejét pedig csak megszórjuk ribizlivel (én már fagyasztott ribizlivel dolgoztam – idén nem volt idő lekvárt főzni belőle, ezért az egész ment be a fagyosba). Igazi egyszerű de nagyszerű süti, mindenki dicséri, és kér még egy szelettel; ez is azt mutatja, hogy nemcsak a munkás, pepecselős sütik a finomak, a gyors kategóriában is találunk szuper desszerteket.

Családi bulira vittem ezt a pitét, nagyon gyorsan fogyott, pedig három torta kísérője volt csak, nem ez volt a főszerepben. 🙂

Pitefuvarozáshoz egyébként nagyon ajánlom a képen látható formát, ez egy egyszer használatos sütőforma, több helyen lehet kapni ilyen és hasonló formákat (én itt vettem). A ránézésre kis átmérője (Ø22 cm) ellenére a magas pereme (kb. 4 cm) miatt pont jó egy normál méretű pitéhez, pedig amikor először használtam ilyen formát, azt hittem, hogy marad majd ki abból a töltelékből, ami a nagyobb (Ø26 cm-es) piteformámba szokott kelleni, de szerencsére pont jó lett. 🙂

Pitét a formájában a legjobb szállítani az esetleges balesetek elkerülése végett (na meg nekem nincs leemelhető peremű piteformám, de egyébként annyira nem is hiányzik, mert a kiemelés problémáját néhány sütőpapírcsíkkal simán meg lehet oldani), viszont a sikeres szállítás után egyrészt át kell majd szednünk valamibe a sütit, másrészt pedig cipelhetjük vissza magunkkal a formát – na nekem az, hogy ezt megspóroljam magamnak, megért kb. 100 Ft-ot, amit ezért a formáért adtam, de persze ilyenkor az is számít, hogy merre és mennyit utaztatná a formát az ember. 🙂

ribizlis túrós pite (1)

Ribizlis túrós pite

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 125 g zabpehely
  • 100 g finomliszt
  • 125 g hideg vaj
  • 50 g porcukor
  • 2 ek. hideg víz
  • 1 tojássárgája
  • ¼ tk. só

a túrótöltelékhez:

  • ½ kg túró
  • 4 ek. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • 100 g cukor

a tetejére:

  • egy bögre ribizli

A tészta hozzávalóit késes darálóban vagy kézzel összemorzsoljuk, és egy piteforma alján és oldalán kézzel egyenletesen eloszlatjuk. (Nyújtófán is kinyújthatjuk, ekkor óvatosan emeljük át a formába, és késsel vágjuk le körben a felesleget; én ezt legtöbbször meg szoktam spórolni, mert kézzel körbetapicskolni a tésztát gyorsabb, és a peremét el lehet így is simítani szépre.)

A tésztára sütőpapírt és sütőbabot teszünk, és 190°C-on 10 perc alatt elősütjük.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a túrót, a tejfölt, a tojássárgáját, a cukrot és a vaníliát elkeverjük, és botmixerrel vagy krumplinyomóval áttörjük.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és több részletben a túrós keverékbe forgatjuk.

Ha a tésztát elősütöttük, vegyük le róla a sütőbabot és a sütőpapírt, és öntsük a tésztára a túrótölteléket, simítsuk el, majd a tetejét szórjuk meg a ribizliszemekkel.

30-35 perc alatt süssük készre. (Amikor kivesszük a sütőből, kicsit itt-ott még megemelkedett lesz a töltelék, de ha kihűtjük, vízszintesre vissza fog esni.)

Hidegen a legfinomabb.

 


facebookKövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!