SweetHome

Kardamomfelfújt pite

Pihe-puha, lágyan krémes és nagyon karácsony illatú pitét készítettem: egy kardamomfelfújt-pitét. Első ránézésre a semleges színe miatt nem látszik, de tényleg karakteres ízű ez a pite; a célom az volt, hogy egy igazán karácsony ízű sütit készítsek, aminek az erős fűszerességét nagyon jól ellensúlyozza a lágy textúrája.

kardamomfelfujt-pite-1

A kardomomot még Norvégiában szerettem meg, a skandinávok nagyon szeretik ezt a jellegzetes illatú és ízű keleti fűszert. Azt nem sikerült kiderítenem, hogy a bolleren (mazsolás vagy csokidarabos, kardamommal ízesített, kb. kalácstésztából készült bucik) kívül mihez használják még, de az tény, hogy mindegyik boltban több őrölt kardamomot lehetett kapni, mint mákot (ami egyfelől azért felháborító, nem? De a skandinávok úgy tűnik már csak ilyenek.) Bár az is tény, hogy olyan mennyiségben lehetett bollert kapni az országban, hogy ha ez az egyetlen étel, amihez kardamomot használnak, már akkor is nagy mennyiség kell belőle, annyi boller fogy. Ah, ez a süti is megér majd egyszer egy posztot, rajta is van a végtelenített listámon (ha egyet megsütök, azt kihúzom, de időközben mindig felkerül két-három új ötlet), de egyelőre maradjunk ennél a piténél, igazából ez finomabb is sokkal. Karácsonyos, illatos, édes és fűszeres, pihe-puha krém omlós tésztában.

kardamomfelfujt-pite-2

Kardamomfelfújt pite

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 225 g liszt
  • 150 g vaj
  • 75 g porcukor

a tésztát megkenni:

  • 3 ek. baracklekvár

a kardamomfelfújthoz:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 3,5 mk. őrölt kardamom
  • 3 tojás

Kezdjünk a fehérmártással: a vajat olvasszuk fel, keverjük el benne a lisztet, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve süssük egy kicsit – ne pirítsuk sötétre, csak legyen kicsit fehéresebb színű (ehhez 1-2 percre lesz szükség – lásd a lenti előtte-utána fotót), ekkor nem lesz majd lisztíze a mártásnak. Ezután óvatosan és több részletben adjuk hozzá a tejet, közben folyamatosan kevergessük, hogy ne legyen csomós. Keverjük el benne az őrölt kardamomot is, és forraljuk fel, ekkor be is fog sűrűsödni. Ha felforrt, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a cukor kb. felét és a tojások sárgáját, keverjük simára, majd tegyük félre hűlni. Néha keverjük meg, hogy ne bőrösödjön a teteje.

A tésztához a hozzávalókat összemorzsoljuk, és kibélelünk vele egy piteformát. A közepére sütőpapírt és sütőgyöngyöket (vagy szárazbabot) teszünk, és 200°C-on elősütjük. 5 perc elteltével levesszük róla a sütőbabot és a papírt, és még kb. 5 percig sütjük (a sütési idő függ a sütőtől is – arra vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg a tészta széle).

Közben a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a maradék cukrot, és ezt is géppel keverjük el benne. Óvatosan forgassuk a kardamomos mártáshoz: először csak 2-3 kanál habot adjunk a mártáshoz, körkörös mozdulatokkal forgassuk össze, vigyázva arra, hogy minél kevésbé törjön össze a hab (ezt most nem kell simára, egyenletesre keverni!), majd még 2-3 részletben ugyanígy vigyázva forgassuk hozzá a maradék habot is.

Ha a pitetészta elősütésével kész vagyunk, vegyük ki a sütőből, az alján egyenletesen kenjük szét a baracklekvárt, majd terítsük a tetejére a kardamommártásos habot. A sütit toljuk vissza a sütőbe, az alatta lévő rácsra (vagy a sütő aljába) tegyünk egy tepsi vizet (ez azért kell, hogy majd ne essen össze a hab, ha megsül), és 200°C-on 25 perc alatt süssük készre.

Kihűtve tudjuk szépen szeletelni.

Fehérmáártás készítése: a bal oldali képen a liszt hozzáadásakor (ekkor még nincs kész), a jobb oldalin pedig az az állapot, amit el szeretnénk érni - sültebb, világosabb színű a keverék

Fehérmártás készítése: a bal oldali kép az elején, a liszt hozzáadásakor készült (ha így néz ki a vaj-liszt keverék, akkor még nincs kész), a jobb oldalin pedig az az állapot látható, amit el szeretnénk érni – sültebb, világosabb színű a keverék

 


facebookKövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!