SweetHome

Rizspuding pezsgős csokoládé ganache-sal

Az egész úgy kezdődött, hogy én nem kértem a pezsgőből, amivel kínáltak, mert nem szeretem. Ez aközben történt, miközben főztem a rizspuding összetevőit: a tejberizs már kész volt, a fűszeres szósz és a csoki ganache még csak félig.

rizspuding-pezsgos-csokoladeganache-sal-2

Az alapkoncepcióm az volt, hogy a ganache-t egy kis bodzaszörppel ízesítem, de aztán ezt elvetettem, amikor a rizshez főzött szósz fűszerezésekor nem tudtam megállni a vaníliánál – került bele gyömbér, fahéj és kardamom is, ehhez pedig már túl sok lett volna a bodza. Akkor legyen csak tejszínnel a csoki – gondoltam én akkor.

Ekkor jött a bontsam már fel a pezsgőt kérés, amit követett a „kérsz egy kicsit?” – „nem, köszi, nem szeretem” – „OK, akkor elteszem”, majd fél perc múlva mondtam, hogy „Te figyu, mégis kéne egy kis pezsgő, teszek a sütibe!” Szerencsére pozitív volt a fogadtatás. 🙂

Az összkép nagyon szuper lett: alul-felül selymes, vaníliás, pihe-puha krémes réteg, benne rizsszemek, hogy ne csak krém legyen krémmel, és hogy a túl édesből is kibillentsük a sütit, középre étcsokis-pezsgős ganache-t tettem, finom puha ez is, de kicsit kesernyésebb, karakteresebb. Így együtt az egész nagyon-nagyon finom, próbáljátok ki!

rizspuding-pezsgos-csokoladeganache-sal1

Rizspuding pezsgős csokoládé ganache-sal

Hozzávalók:

(4 adaghoz)

a tejberizshez:

  • ½ dl rizs (kerekszemű rizzsel a legfinomabb, de bármilyen megteszi)
  • 2,5 dl tej

a szószhoz:

  • 150 ml tejszín
  • 250 ml tej
  • 1 tojás sárgája
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő
  • 1 rúd vanília
  • késhegynyi gyömbér
  • késhegynyi fahéj
  • késhegynyi kardamom
  • 2 ek. cukor

a csokoládé ganache-hoz:

  • 100 ml tejszín
  • 100 g étcsokoládé
  • 3 ek. félédes pezsgő

Először a tejberizst főzzük meg: ½ dl vízbe tegyük bele a rizst, forraljuk fel, és ha már kezd fogyni a víz alatta (ennél a mennyiségnél a rizs 1-2 percen belül felszívja a vizet), akkor öntsük hozzá a tejet, és fedő alatt főzzük puhára a rizst. Ha kezd késznek látszani a tejberizs, kóstoljuk meg, hogy elég puhák-e már a rizsszemek; ha nem, öntsünk még hozzá egy kis tejet, és főzzük tovább. Ha elkészült, tegyük félre hűlni.

Szintén sokat kell hűteni a csokoládé ganache-t, ezért ezzel folytatjuk a desszert elkészítését: a tejszínt forraljuk fel, öntsük rá a csokira, és keverjük el – a csoki el fog olvadni a forró tejszínben. Ha simára kevertük, adjuk hozzá a pezsgőt, és ezzel is keverjük el jól. Tegyük a hűtőbe, és hűtsük le annyira, hogy megfelelően sűrű legyen, néha keverjük meg közben.

A szószhoz a tojás sárgáját és előbb csak egy kevés tejszínt keverjük csomómentesre az étkezési keményítővel, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi tejszínt és a tejet is. Adjuk hozzá a fűszereket, tegyük bele a kikapart vaníliaszárat is, ez is ad még át vaníliaízt a szósznak, és ez nagyon kell ehhez a desszerthez.

Közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk fel a fűszeres szószt – ha felforr, be is fog sűrűsödni. A végén keverjük hozzá a cukrot, majd tegyük félre ezt is hűlni, közben néha keverjük meg.

Ha a pohárkrémünk mindhárom összetevője kihűlt, elkezdhetjük az összeállítást. A tejberizshez keverjük hozzá a fűszeres szószt (amiből most vegyük ki a vaníliarudat), keverjük el jól.

A csokoládé ganache-t szedjük át habzsákba – erre azért van szükség, hogy egyenletesebb, vízszintesebb réteget tudjunk belőle tenni a poharakba.

A rizses keverék felét osszuk el 4 pohár alján (a másik felét hagyjuk meg a tetejére), majd a csokoládé ganache-t rétegezzük a poharakba (osszuk el az összes ganache-t egyenlően a 4 adag között), végül a maradék rizspudinggal zárjuk a sort.

Fogyasztásig hűtve tároljuk, mert hidegen lesz tökéletes az állaga.

 


facebookKövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. De jó ilyet hallani, köszönöm! ❤️️ 🙂

  2. Végh-Fodor Mónika says:

    Ezt a blogot eddig is nagyon szerettem nézegetni, de ezentúl kiemelt figyelemmel leszek iránta! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!