SweetHome

Néró aszalt fügével

Minden sütinek van egy sztorija, és szinte minden ilyen sztori máshogy kezdődik.

A Néró sztorija úgy kezdődött, hogy meg akartam tanulni kezelni ezt a lágyabb fajta omlós tésztát. Nos, kell még gyakorolni, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha lett volna itthon habzsák, akkor valószínűleg első próbálkozásra is jobban megy a dolog, de fene tudja, ez már sosem fog kiderülni. Egyáltalán nem nehéz egyébként elkészíteni, max. ne ragaszkodjunk a tökéletesen egyforma és tökéletesen kör alakú Néróhoz, legalábbis ha sima zacsival próbáljuk kiapplikálni a tésztát a tepsire – így legalább kipróbálhatjuk a „melyik illik össze a legjobban melyikkel” játékot is. 🙂

 

Egy kis háttérinfo annak, aki nem ismeri a Nérót: ez egy teasütemény, két kis kerek, általában vaníliás vagy kakaós ízesítésű tésztakorongocska lekvárral összeragasztva. Tök finom, már amennyiben jól csinálják – értsd úgy, hogy a tésztában vaj van és nem margarin, és a lekvár finom házi lekvár sok-sok gyümölccsel. Ez már így is nagyon finom.

Na de ez nekem nem volt elég, muszáj volt még csavarni rajta… Először is adtam egy kis fahéjat a tésztához, mert mégiscsak ez az egyik kedvenc fűszerem (btw, nem magamnak készítettem a Nérót, de mentségemre szóljon, hogy a fő cél az volt, hogy finom legyen a végeredmény, erre koncentrálva került bele fahéj). Aztán pedig a lekvárt szerettem volna kiiktatni a receptből, amire a nemrég kezdődött aszalt gyümölcs mániám nyújtotta a megoldást: aszalt fügés krémmel töltöttem meg a kis Nérókat.

Lényeg a lényeg: egy szimpla Néró is nagyon finom, de ez a fahéjas-aszalt fügés verzió sokkal-sokkal jobb, próbáljátok ki! 🙂

Néró aszalt fügével

Hozzávalók 50 db-hoz:

az omlós tésztához:

  • 34 dkg vaj
  • 23 dkg porcukor
  • 20 g fahéj
  • 5 egész tojás
  • 42 dkg liszt

a krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 20 szem aszalt füge
  • 2 ek. natúr joghurt
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • csipetnyi fahéj

A vajat, a porcukrot és a fahéjat géppel habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojást, és még mindig géppel folyamatosan keverjük. Végül hozzákeverjük a lisztet is.

A masszát habzsákba (vagy erősebb nylonzacskóba) töltjük, és vajjal kikent tepsire kis halmokat nyomunk belőle – hagyjunk köztük bőven helyet, mert szét fognak terülni, laposabb, nagyobb korongocskákká fognak majd sülni. 180°C-on addig sütjük, amíg a széle kicsit már pirult lesz (mérettől függően 7-10 percre van ehhez szükség).

A kész korongokat rácson hagyjuk kihűlni.

Közben elkészíthetjük a krémet: a hozzávalókat egy tálban összeturmixoljuk. Felhasználás előtt tegyük a hűtőbe, mert hidegen-sűrűbben könnyebb lesz kenni.

Ha elkészültek és kihűltek a tésztakorongok, két-két darabot összeragasztunk a fügés krémmel.

 

Forrás: a tészta alap (fahéjmentes) receptjét Keményffy Gábor és Tóth Illés Cukrászkönyvében olvastam

 


facebookKövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!