SweetHome

Sacher torta

A világ egyik legegyszerűbb sütije, az alapízt kakaó, csoki és lekvár adja, ennyi az egész. Mégis nagyon finom, és a titok a tésztában van: a Sacher tésztája nem egy sima, száraz kakaós lap, hanem tartalmasabb, sacherosabb. 🙂

Még hetekkel ezelőtt készítettem ezt a Sacher tortát, most nem is egyszerű érzés erről írnom, mert a fotót látva nagyon ennék még egy-két szelettel belőle… Persze némileg jobb lett volna a fotó, ha hagyom teljesen megszilárdulni rajta a csokit, de hát így jár az, aki türelmetlen és siet 😀

A sietséggel együtt a díszítést sem bonyolítottam túl, de azért a Sacher felirat nem maradhatott el a tortáról. Már csak azért sem, mert ez nem igazán többletmunka a torta bevonása után: ha már úgyis melegítettünk csokit, csak egy kicsit félre kell tenni egy zacsiban, aztán ha a tortán már elegyengettem a csokit, és vártam pár másodpercet, már mehet is rá a felirat. Pár másodpercet azért kell várni, hogy ne folyjon el a zacskóból írt minta a csokibevonaton, de ehhez szerencsére nem kell sok idő, nem muszáj megvárni, amíg teljesen megszilárdul a bevonat, csak egy kicsit legyen szilárdabb. Mehet rá a „Sacher”, meg még néhány csík ide-oda, és kész is! 🙂

Sacher torta

Hozzávalók

  • 6 egész tojás
  • 6 tojássárgája
  • 180 g cukor
  • 60 g víz
  • 180 g liszt (átszitálva)
  • 60 g kakaópor
  • 60 g vaj
  • 4-5 ek. baracklekvár
  • 200 g étcsokoládé
  • + akinek szoktak gondjai lenni a piskótával, tegyen bele fél csomag sütőport is (én kihagytam)

Felkészítünk vizet forrni egy olyan lábasban, ami fölé tudunk majd tenni egy fémtálat, amiben a tojást melegítjük.

Ebbe a tálba tesszük a tojásokat, a tojássárgáját, a vizet és a cukrot, és kézi habverővel elkeverjük. A gőz fölé tesszük, és csípősre melegítjük, közben kevergetjük (ekkor nem kell még habosítani, csak kevergetni).

Ha már csípősen meleg az ujjunknak, ha belenyúlunk (de 70°C-ra ne melegítsük fel, hogy ne csapódjon ki a fehérje!), levesszük a gőzről, és robotgéppel kihűlésig keverjük, habosítjuk.

Ezután fakanállal óvatosan belekeverjük az átszitált lisztet, majd a vajat is.

∅24-26 cm-es tortakarikában 180°C-on tűpróbáig sütjük, majd kihűtjük.

A tortalapot lapjában kettévágjuk (vagy 3 felé, ez már ízlés kérdése – ekkor viszont kb. kétszer annyi baracklekvár kell).

A baracklekvárt megmelegítjük (erre azért van szükség, mert így jobban beszívja majd a tészta), és megkenjük vele az alsó tortalapot, majd ráhelyezzük a felső lapot. Az egészet egy rácsra tesszük.

A csokoládé felét gőz fölött megolvasztjuk, a másik felét apró darabokra vágjuk. Ha az olvasztott rész már teljesen megolvadt, levesszük a gőzről, és belekeverjük az apróra tört csokoládét. Ezzel vonjuk be a tortát; ha díszíteni is szeretnénk, akkor egy kicsit hagyjunk a csokiból, tegyük zacskóba, vágjunk egy nagyon kicsi lyukat rajta, és ha már egy kicsit dermedt a csoki a torta tetején, ezzel tudunk pl. Sacher feliratot vagy mást díszítést rajzolni rá.

Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, hogy a csoki ne töredezzen meg nagyon a tetején.

 


facebookKövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!