SweetHome

Sajtos masni – nyári esték rágcsája

Kertmozira a legjobb.

Már ki is néztem magamnak egy-két filmet a MOM kertmoziban, és kíváncsi vagyok a Fellini partmozira is. Imádom a kertmozikat, teljesen más a hangulata, mint egy sima mozinak vagy egy otthoni filmnézésnek. A legjobban a Csinibabát szeretem kertmoziban nézni, valahogy nagyon illik a film stílusához a füvön ücsörgős, nasit ropogtatós, limonádét szürcsölős hangulat (bár a Bambi jobban passzolna, de abból főzünk, amink van). Ha jól láttam ezt idén ki fogom hagyni (nem játsszák sehol), de nem baj, lesz más. 🙂

A masnikhoz a leveles tésztát házilag készítettem, nem bonyolult művelet, bár azt már nem mondom, hogy nem időigényes, viszont aki türelmes, az jutalmul a világ legfinomabb sajtos masniját kapja cserébe. Vajjal készítsük, ne margarinnal, csak így lesz igazán finom!

Sajtos masni

Hozzávalók:
(kb. 1 kg-hoz/90 db-hoz)

a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 500 g vaj
  • 250 ml víz
  • 1 ek. ecet
  • 1 mk. só

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 150 g reszelt sajt (füstölt sajttal a legfinomabb)

A leveles tésztához készítünk egy előtészta és egy vajas részt, ezt a kettőt fogjuk „összecsomagolni”, majd hajtogatni.

A vajas részhez mérjünk ki a vajból 400 g-ot, a lisztből 100 g-ot, és dolgozzuk össze, egy nagyon vajas masszát fogunk kapni. Formázzuk kb. 1 cm vastag, négyzetes alakúra, csomagoljuk sütőpapírba, és tegyük be a hűtőbe.

Az előtésztához a maradék 400 g lisztből, 100 g vajból és a tészta többi hozzávalójából egynemű tésztát gyúrunk. Gömbölyűre formázzuk, és a tetejére éles késsel vágunk egy keresztet. Szobahőmérsékleten pihentetjük kb. 1 órán át.

A pihentetés után jön a két rész összedolgozása: fogjuk az előtésztát, és a bevágások mentén négy „fület” formázunk úgy, hogy a közepén vastagabb maradjon a tészta (ebben a videóban Farkas Vilmos nagyon jól megmutatja a hajtogatást, 2:50-től kezdődik a lényeg – de ehhez a masnihoz a receptet ne onnan nézzétek, a blundel tészta, amit Vilmos készít, teljesen más). A tészta közepére helyezzük a vajas részt, majd sorban ráhajtjuk az oldalsó füleket – ezzel becsomagoltuk a vajas részt az előtésztába.

Ezután kinyújtjuk a tésztát: először célszerű egy keresztet ütni a becsomagolt tésztába (ahogy Vilmos a videoban is csinálta), és kicsit kiütögetni a sarkok felé, mert így könnyen elérhetjük, hogy mindenhol egyenletesen legyen vajas rész a tésztában. Fél centi vastag téglalap alakra kinyújtjuk a tésztát.

Ha szépen kinyújtottuk, először egy szimpla, majd egy dupla hajtást csinálunk (a fent linkelt videoban a hajtogatásokat is megnézhetitek).

A szimpla hajtásnál a téglalap alakú tésztát gondolatban 3 részre osztjuk, az egyik oldali harmadot behajtjuk középre, majd erre ráhajtjuk a másik oldali harmadot.

Ezután az egészet 90°-kal elforgatjuk, újra kinyújtjuk, és következik a dupla hajtás: ehhez gondolatban 4 felé osztjuk a tésztát, és mindkét oldalt a tészta középvonalához hajtjuk be (ekkor csak összeér a tészta két oldala középen, nem egymás tetején lesz, mint a szimpla hajtásnál).

Ha ezzel is megvagyunk, 30 percet pihentetjük a tésztát a hűtőben.

Pihentetés után újra hajtogatunk: egy szimpla és egy dupla hajtást ugyanúgy, ahogy az előbb.

Ezután újabb 30 perces pihentetés következik a hűtőben.

Ha a második hajtogatás után is kipihente magát a tészta, már készíthetjük a masnikat. Ehhez kinyújtjuk a tésztát kb. 3-5 mm vastagra, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és pizzavágóval vagy derelyevágóval kb. 2 cm vastag, 8 cm hosszú darabokat vágunk belőle (vagy ahogy a kinyújtott tészta kiadja 🙂 ).

Egy-egy ilyen tésztacsíkot megfogunk, saját tengelye körül megcsavarjuk (így lesz masni alakja), és sütőpapírozott tepsire fektetjük. Miután az összes masnit megformáztuk, a tepsit 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és a masnikat pár perc alatt aranybarnára sütjük.

 


facebookKövess facebookon, hogy ne maradj le egy finomságról sem!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!